FYSIK - ELEKTRICITET

Elektrisk strøm er bevægelse af elektrisk ladning, typisk foretaget af elektroner. Det kan også være ladet Atomer = ioner.

Elektrisk strøm beskrives ved den samlede ladning(elektroner), der flyttes pr tidsenhed – Enheden for elektrisk strøm er Amperer = I.

Ved 1 Amperer, flyttes der 1 ladning(elektron) strøm, der leveres på 1 sekund. Der fiser altså en masse små elektroner inde i ledningen, når der sættes strøm til.

Atomerne står dog stille, mens elektronerne i dets yderste bane(valensbanen) springer fra et atoms yderste bane videre til et andet atoms yderste bane. På den måde overføres energien fra atom til atom via elektronerne.

Er det kun en slags strøm?

Nej, der er faktisk 2 typer strøm. Der findes Jævnstrøm (DC) – denne strøm er ensrettet, hvilket er godt når man skal ladet ting op, som batterier fx i mobiler.

Den anden type strøm kaldes Vekselstrøm (AC) – denne strøm veksler frem og tilbage, og skifter faktisk retning med 50 gange i sekundet.

See the Pen Untitled by ThinkerBell1234 (@ThinkerBell1234) on CodePen.

Kan der sættes strøm til alt?

Nej. Det er ikke alt der kan lede strøm/elektricitet. Hvilket jo er ganske godt, for ellers ville vi få stød når vi sat strøm til tingene.

Gummi kan fx ikke lede strøm videre, derfor bruger man det til at isolere kobbertråden med, dette udgør en ledning. Gummiet brugs også til at holde varmen fra kobberet inde, for kobber bliver varmt, når der tilsættes strøm.

Men der findes andet end metal der kan lede strøm, fx vand(molekyler).

Er strøm magnetisk?

Nej. Strøm er ikke magnetisk, men elektricitet påvirke metaller så der skabes kortvarige(et split sekund) magnetiske felter rundt om et strømladet metal, fx kobber, der løber inde i ledningerne. 

På simulationen, kan man se strømmen(kuglerne) rejse fra + til – (selvom det i virkeligheden er omvendt 🧐 man tegner det bare sådan) dette er Jævnstrøm(DC). Rundt om kobberpladen skabes et magnetfelt i et splitsekund, når man sætter strøm til kobberpladen. 

Simulation:

Træk batteriet hen til ledningerne og se simulationen af strøm der flytter sig og de, i virkeligheden, kortvarige magnetfelter(de blå cirkler) – virker kun på PC. Magnetfelterne virker ikke browserne Safari og Firefox.

See the Pen Elektricitet og magnetisme 1 by ThinkerBell1234 (@ThinkerBell1234) on CodePen.