FYSIK - MAGNETISME

Magnetfelter er usynlige, men har den egenskab at de kan tiltrække Ferromagnetiske genstande eller tiltrække eller frastøde andre magneter. 

Ferromagnetisme er det der opstår, når et materiale, for eksempel jern, bliver magnetiseret i et magnetfelt, og forbliver sådan, selv efter det fjernes fra magnetfeltet.

Magneter har Nordpole(N) og Sydpole(S). Nordpolen er positi(+) ladet og Sydpolen er negativ(-) ladet.

Inde i magneten er der fyldt med små partikler. Partiklerne går fra den positive ladning til den negative ladning.

Det skaber et usynligt magnetfelt rundt om magneten også.

Hvordan kan man så se disse usynlige felter?

Hvis man tager en lang magnet, og ligger et stykke papir ovenpå, og herefter drysser små metal spåner på papiret, så vil disse spåner omgående tiltrækkes de ellers usynlige felter og dermed gør dem synlige for det blotte øje.

Men vi hvis ikke du har dette derhjemme, kan du bruge simulationen her, og se hvordan partiklerne ser ud og hvordan de i virkeligheden bevæger sig.
Magnetfelterne virker ikke browserne Safari og Firefox.

See the Pen Magnetic field 1 by ThinkerBell1234 (@ThinkerBell1234) on CodePen.

Kan man magnetisere andre objekter?

Det korte svar er, ja det kan man godt, men kun dem med jern indhold og legeringer af jern i. Det vil sige at det skal have jern partikler i sig.

Man kan gøre metallerne magnetiske ved at stryge en magnet hen over metallet. På den måde arrangerer man ladningerne i metallet, så de alle vender samme vej. 

Virkningen(magnetiseringen) er dog kortvarig. Det afhænger af metallet for hvor længe denne magnetisering varer før det neutraliseres igen.

Hvordan magnetiserer man?

Man skal bruge en magnet og stryge den hen over metallet fra venstre til til højre eller omvendt. Vælg en retning og gør det kun den vej.

MEN det skal være den samme vej man gør det hver gang, man skal derfor ikke køre frem og bagefter tilbage på metallet. 

See the Pen Magnetisme - magnetisering 1 by ThinkerBell1234 (@ThinkerBell1234) on CodePen.

Kan alle metaller tiltrækkes af en magnet?

Nej. Det skal være metaller af jern indhold og med legeringer af jern i, som fx. stål. Magneter tiltrækker disse metaller, fordi deres elektroner(ladning) og de magnetfelter, der omgiver disse elektroner, har tendens til nemt at justeres med et eksternt magnetfelt.

Permanente magneter generer altid et magnetfelt, og kan magnetisere videre, dog ikke afgive permanent virkning.

Metaller der permanent kan magnetiseres:

  • Neodymium (N) – Det stærkeste metal der findes.
  • Jern (Fe) – Mest almineligt anvendt til magneter
  • Nikkel (Ni) – Anvendes til at fremstilling metaller
  • Kobolt (Co) – Hårdere end stål, men samtidig også skrøbeligt
  • Gadolinium (Gd) – Sjælden jordart

Kan magnetfelter afgive strøm?

Nej, magneter afgiver ikke strøm, men magneter kan faktisk påvirke andre partikler i metaller, der rører ved dem. Nogle vil endda kunne gøres elektriske i et split sekund.

Tag fx. en kobberledning eller et stykke kobber. De partikler kan for et øjeblik gøres elektriske. Nej, man kan ikke få stød af at sætte et stykke kobber til en magnet.

Der sker det inde i kobberet at dets partiker følger magnetfeltet i et split sekund lige som det ville gøre hvis der blev sat strøm til.

Det kan du selvfølgelig ikke se sker inde i kobberet, så jeg har forsøgt at simulere dette for dig i stedet. Træk ledningen hent over magneten – Virker kun på PC. Magnetfelterne virker ikke browserne Safari og Firefox.

See the Pen Magnetisme og kobberledning 1 by ThinkerBell1234 (@ThinkerBell1234) on CodePen.