SANSERNE
Her kan du læse lidt om de 6 sanser. Blive inspireret til lege omkring dem.
SMAGSSANSEN
Det enkelte smagsløg er ikke udelukkende følsomt for en enkelt smag. Det rummer flere grundsmage. Nyfødte kan ligesom voksne smage de fem grundsmage surt, sødt, salt, bitter, og umami. Umami udgør efter surt, sødt, salt og bittert, den femte grundsmag som menneskets smagssans kan registrere.
LEGE
En god måde at lære børnene om smag, er ved at lege, fx ved (blind)smagning, sørg for at det er noget rart for barnet at prøve i starten evt uden bind for øjnene. Jo flere gange man har leget det, jo mere kan man udviklie legen.
FØLESANSEN
(Også kaldet den taktile sans)
Sansen for berøring udvikles allerede i 6. foster uge. Taktilsansen er grundlæggende for hele den sansemotoriske udvikling da det er gennem den, barnet 'mærker verden' og finder tryghed i den. Den berøring du giver dit barn, virker beroligende og er helt basal for barnets følelses af tryghed.
LEGE
En god måde at stimulere følesansen på, er ved at lege skattejagt med ris. Her kan man gøre det mere spændende ved at farve risene i regbuens farver🙂 Gem små dyr eller legetøj i risen og lad barnet søge efter det med hænderne.
LUGTESANSEN
Når dit barn bliver født, er det tid til at deltage i og finde ud af deres nye verden. Lugtesansen kaldes for den olfaktoriske sans af lat. Olfactio, altså noget der vedrører lugtesansen. Barnet har en veludviklet lugtesans helt fra fødslen og kan fra begyndelsen genkende sin mor, alene via hendes lugt.
LEGE
En god måde at bruge lugtesansen i leg på er ved at tage nogle kopper og putte madvarer mm med stærke lugte i. Sæt sølvpapir over og prik et lugte hul i midten. Lad nu barnet forsøge at lygte sig frem tii hvad der er i kopperne. Hav evt et papir hvor du skriver ned, hvad der gættes, man kan vælge at have en score fra 1-2/1-5, sådan at hvis man rammer nogle bestemte point så udløser det en gevinst - fx en smags oplevelse som belønning 🙂.
SYNSSANSEN
Synssansen kaldes også det visuelle sansesystem, og er det sensoriske system, der udvikles senest. Babyens syn udvikles dog hurtigt efter fødslen, når synet stimuleres af øjenkontakten mellem forældre og baby.
Hold øjenkontakt. Det er en godt måde at lære barnet tryghed på, husk din mimic skal være imødekommende(smil 🙂) dette skaber tryghed for barnet og det lærer at holde øjenkontakt når de henvender sig til en når de bliver størrer. Det kan være meget grænseoverskridende for børn at holde øjenkontakt når de møde vrede eller sure ansigter, dette er helt okay, det er barnets måde at passe på sig selv. Derfor mød så vidt muligt barnet med roligt og imødekommende blik, det vil også lettere opfange beskeden hvis ikke de følger frygt.
For de 2+ årige. Tag nogle billeder at barnets legetøj og zoom godt ind. Lad nu barnet gætte hvad det er for et objekt billedet er en del af.
HØRESANSEN
Barnets høresans og dens sproglige udvikling kan stimuleres ved at: fortælle historier og læse højt for barnet. synge og spille med og for barnet. pludre med barnet, det vil sige gentage barnets pludren og give det tid til at 'svare' med nye lyde.
LEGE
Man kan forbedre barnets indsigt i afstande og lyde, fx ved at tage barnet med i trafikken, finde et hjørne at stå på ved et kryds, lade barnet lukke øjnene, mens man holder det i håneden, og spørge hvad det kan høre og peje til rejningen lyden kommer fra. Det kan også medvirke til at mindske barnets usikkerhed ift at være i trafikken. Er barnet meget utrygt ved larm/høje lyde eller trafik, kan en man benytte alternative og roligere steder, fx skoven, at træne i hørelsen 🙂
BALANCE OG BEVÆGELSESSANSEN
(Også kaldet den vestibulære sans)
Allerede når barnet kun er et 11 uger gammelt foster og balancesansen er udviklet og kan stimuleres begynder den motoriske udvikling. Hjernen begynder med at reagere på hovedets position i forhold til tyngdekraften og på ændringer i bevægelsestempoet. Når barnet bæres rundt, stimuleres denne sans – senere også, når det begynder at holde hovedet selv, rulle, kravle, gå, løbe, vende på hoved, gynge, rutsche, cykle, danse mv. Desuden sørger den for, at barnet selv kan fastholde blikket, selv når det er i bevægelse.
LEGE
En god måde at stimulere balancen på, er ved at dreje barnet rundt og tumle med dem - langsomt i starten, lige som når barnet gynges. Jo tidligere man tumler med sit barn jo før får det stimuleret væsken i mellemøret - hvor balancenerven er - og kan hurtigere finde ud af hvad der er op og ned. Dette kan hjælpe til at barnet lærer at være oprejst og derefter gå tidligere.