BØGER VS APPS

Små fif og gode råd, som har hjulpet os igennem livet med 3 børn. Opdateres som der kommes i tanke om flere ting 🙂

Det behøver ikke være Bøger Vs. Apps. Børn i dag er vokset op i en digital tidsalder, dog behøver alt ikke foregå online. Det gælder om at skabe en balance, hvor både det fysiske og online spiller sammen. Der er noget særligt ved at kigge, læse, holde og bladre i en bog, som slet ikke er det samme online. Dertil er det vigtigt at børnene lærer at holde på en blyant ordenligt, skrive læseligt og lære at have tålmodighed og magte at skrive forkert, viske ud og prøve igen. 

Så er der ting som er godt ved at have det tilgængeligt online. Der er ikke masseproduktion af opgavebøger, som kun kan bruges en gang, det er miljøvenligt at have det online. Man kan gøre det visuelt meget mere spiseligt og spændende for børnene, så de har lyst til at lære mere. Mange steder er der gratis opgaver/portaler. Man bliver bekendt med et tastatur og ti-finger systemet. Og så er det her man begynder at lære at huske koder for at logge ind forskellige steder – på Ipad, UNI login i skolen og derhjemme. 

Bøger

Forslag

Der er noget hyggeligt ved at side tæt sammen og læse i en bog. Det nærhed og tryghed barnet oplever, der giver ro og gode minder med deres forældre 💜 De tænker ikke over alt det de lærer og modtager ved at side med en bog i skødet hos deres mor/far. Nogle børn er lidt længere tid om at ville læse i bog (med andre) fordi det kræver ro og koncentration at fasteholde sig i aktiviteten til den er færdig. Det er okay, alt sker i faser og denne fase vil også ende og en bogfase starte før eller siden. Man kan ikke presse det på, man kan tilbyde det i mindre bider til de er klar på mere og senere ligefrem efterspørger det.

Herhjemme har vi et “Børnebibliotek” som har utroligt mange bøger! Bøgerne vi ha købt er med omtanke og et ordentligt drys af magi og fantasi. De læses højt og af børnene og flere gange faktisk. Hvis du vil inspireres, så kan du følge linket BØGER.

Jeg kan ikke anbefale bøger via Apps, det er ikke det samme, der scrolles/bladres hurtigere videre end når de selv sidder med det i hænderne. Så er der interaktive bøger derimod, som nok mest af alt er en spil aktivitet end en bog, dog stadig sjovt for barnet. 

Historier der læses op med video til, tja så kan man vel lige så godt sætte en tegnefilm på eller endnu bedre et lydbånd hvor børnene skal tænke sig til billederne i historien. Vi bruger stadig kassettebånd herhjemme til stor glæde og nostalgi for børn og voksne. Det “tvinger” børnene til at lære at bruge deres fantasi og danne billeder i hovedet for hvordan historien ville/kunne se ud, visuelt.

Apps

Forslag

Læringsapps kan klart anbefales! Bæredygtigt, nemt at navigere i, ofte med info som læses højt(i apps for de yngste) og mange er gratis, nogle med tilkøb i appen. Man kan hurtigt købe sig fattig her dog 😅 Vi startede derfor med kun at køre gratis Apps til vi havde en fornemmelse af, hvor vores børn var henne udviklingsmæssig ift det digitale og hvad der var relevant for dem på forskellige tidspunkter. 

Vi landede på nogle få Apps vi valgte at købe, eller lave tilkøb i og det har været nok for vores børn. Udvalget er i forvejen ikke lille ift gratis Apps jo. Hvis du vil have inspiration til hvilke Apps til forskellige alders trin, så kig fx på linket APPS.

En App jeg klart kan anbefale, er et spil, ja ja men man lærer i spillet 😉 Appen hedder PepiWonderWorld og er både i en gratis Lite version og i den officielle stadig gratis, men med tilkøbs muligheder. Her kan man bruger alle fingrene når man flytter på objekter! For at løse hele spillet, skal man rejse til øerne for at finde materialer og forvandle dem til ny objekter, som låser op for skjulte pasager/porte og niveauer, som igen kan bruges til nye opgaver. 

I spillet lærer man et tænke i rækkefølgernes verden, for at nå i mål, skal man altså huske hvorhenne smedjen er og rejse dertil med materialer for at lave værktøj til at arbejde i minen for at finde krystaller der skal omformes/forvandles i størrelser så det passer til portene osv. 

Vi har valgt at tilkøbe adgang til alle øerne! Når helle spillet er færdiggjort, findes der en knap oppe i hjørnet der renser hele spillet så alle genstande er tilbage fra start og man kan igen designe drager og deres huse, udruge deres æg og male med bær der er presset til saft. Børnene herhjemme har brugt mange timer tilsammen med at spille dette spil fra de var 3-10 år gamle.