BØRN PÅ NETTET

Små fif og gode råd til at være online, som har hjulpet os igennem livet med 3 børn. Opdateres som der kommes i tanke om flere ting 🙂

Man snakker meget om at børn i dag er født i en digital tidsalder. Selvom mange prøver at opdrage deres børn på “gammeldags” manér, ved at begrænse brugen af digitale inputs, tilgange og devices. Der kan skyldes at man ønsker at bevare nogle rammer, skåne børnene eller har lyttet til flere forskellige vinkler fra forskere. Nogle forskere mener nemlig at det er direkte usundt at være online, og specielt i en tidlig alder, men også for voksne, fordi det for nogen tager overhånd. Med omtanke om hvad det egentlig er man foretager sig online og ikke kan sortere fra. 

Monkey see Monkey do…
Det er bare ikke vildt motiverende, forstående eller indsigtsfuldt at afvise det børnenes i at benytte online muligheder, når man selv sider klistret til skærmen i perioder. Prøver man at indsætter rammer og regler for tid og brug hos børnene, så hjælper det ikke at forældrene ikke selv kan efterkomme disse krav. Det er tvetydigt i børnenes øjne og autoriteten falder direkte til jorden. Hvis der skal stilles grænser om brug, så giver det bedst slagkraft, hvis disse rammer gælder alle i familien.

Måske skal vi ikke være så skræmte, men huske på at skabe en god balance for børnene på nettet & fysisk. Dertil skal vi heller ikke fordømme dem der bruger det (for) meget, for vi er så forskellige og det der virker og kan gå for nogen kan måske ikke for andre, men man må have tillid til at folk selv kan styre deres eget forbrug 😉 

Jeg er IKKE forsker og jeg har IKKE en holdning til hvad du gør med dit barn. Jeg kan højst give min erfaring og sparring på dette videre, så tag hvad du kan bruge, som matcher dig og dit barn 🙂 Mangler du forslag til Apps, kan du benytte APPS linket til at blive inspireret.

0-1 årige

Apps forslag

Apps: Dette er faktisk ikke nødvendigt, dog kan der findes mange slags børne apps der siger lydene rigtigt ift hvad vi forældre kan præstere, når vi prøver at genskabe en delfin eller lign. Dyre apps, fagtesange og sanglege er det jeg vil anbefale kan benyttes til at hjælpe forældre til at lære børnene, det de ikke selv kan eller kender. Der kan også findes historie apps. Alle disse muligheder bør være med deltagelse fra en forældre. Børn må gerne have en god, tryg og hyggelig oplevelse fra start ved at bruge online muligheder. Det bør ikke være en pasningsløsning, hvis man gerne vil at børnene får et trygt forhold til at være online. 

2-3 årige

Apps forslag

Apps: Nu kan børnene begynde at navigere inde i og mellem apps selv. Hvis de altså har set mor/far gøre det sammen med dem før. Ellers er det her man kan begynde at lade dem prøve at benytte apps, fx puzzlespil og vennespil. De fleste forældre er allerede her ved at undersøge forskellige aktivitets muligheder/apps for børnene, som fx Ramasjang appen.

4-6 årige

Apps forslag

Apps: Nu er barnet så stort at det næsten er umuligt ikke at have været bruger af nogle medier 😉 Men hvilke ting kan man så benytte? Tja som alt andet er der mange meninger og holdninger, det vi har gjort herhjemme, er at tage det læringens vej, altså ikke spil bare for at spille, men hvad der har været til gavn for barnet. Det har bla været Pedersen og Findus, pre-skole apps og klokken.

7-9 årige

Forslag

Nogle har i denne alder også stiftet bekendtskab til Computere. Mange har fundet frem til Roblox, på app og via PC. Et spil der handler om at spille/vinde. Med mindre man går op i at lære teknologien bag, som er programmeret med LUA så har det spil ikke meget gavn for barnet at byde på.

Andre går teknologiens vej og begynder at lære børnene at skabe med en PC eller Apps, for fortsat at lære barnet, men også for at give dem forståelsen af hvordan tingene rent faktisk er sat sammen.

Hvis man stadig er til spil er der THE INCREDABLE MACHINE – et dos spil fra da mor/far var børn 🥳 Det handler om at løse gåder ved at opfinde maskiner til at løse udfordringerne.
Det er også her nogle begynder at skabe bekendtskab til STRACTH.

10-12 årige

Forslag

Børnene er stadig ikke gamle nok til at komme på online medier, dog er mange det allerede nu, trods størstedelen har aldersgrænser på 13 år. Der er også her nogle begynder at lære at programmere.

At komme online i så tidlig en alder, kan være svær, om end også en læring om at være kilde kritisk og sige fra, blokere, begrænse, skåne og frasortere det der er for meget online. Ja verdenen er altså et mærkeligt sted online, voksne opfører sig tit som små børn bag skærmene der lige som børn ikke føler ansvar for deres handlinger, når det er online. Børnenes konsekvens beregner er endnu ikke slået til, hvad angår os forældre, så er det her vi for alvor skal vise vores værd som sunde guides for børnene.

13-15 årige

Forslag

Det bedste råd er: Sørg for at deres profiler er gjort private, så de ikke skal sortere alt for mange ting fra selv eller spammes.