FRA LÆSELYST TIL LÆSEHEST

Vores børn har aldrig ville kigge eller læse i bøger med os før de var over 2 år gamle 😅 Vi prøvede at introducere mange billedbøger og snakkede med dem om billederne, farverne, tallene og objekterne, men interessen for at kigge med i dem var der ikke før de blev over 2 år gamle, alle sammen.

Vi begyndte i det små… Vi fandt brugte bøger i genbrugsbutikker – Lotte, Totte og BarbaPapa bøger. Da ældsten rundede 2 år begyndte han at ville sidde med os og læse en kort bog. Det var en kæmpe fornøjelse! Vi læste også højt mens han legede, vi læste hver dag mellem 1-5 korte bøger. Vi løb hurtigt tør for bøger, men det gjorde ham ikke noget at vi havde læst dem før, det måtte bare ikke være den samme bog lige efter hinanden, som hans lyst blev større for at få læst bog.

Vi læste for ældsten hver aften fra han var 2,5 år gammel og da hans ældste lillebror blev 2,5 og kom ind i samme værelse, begynde jeg at læse for dem begge. Jeg kiggede derfor også ofte i boghandlen for flere bøger om eventyr og magi. Der faldt jeg over “Det magiske hus i træet”(link) 💜 🙂 

Læselyst

Inspirerende og levende fortalt

Hver aften når børnene skulle sove læste jeg nogle kapitler af “Det magiske hus i træet”. Alle kan læse en bog højt, men det kræver lyst og vilje for at gøre det helhjertet, så børnene virkelig kan leve sig ind i historien. 

Øvelse gør mester…
Det var lidt svært i starten at læse levende, hvert fald når jeg sad ned 😅 Så jeg stod for det meste op og bevægede mig rundt i værelset mens jeg angav fagter for karakterende jeg læste højt om. Oftest havde jeg spørgsmål undervejs til børnene når vi landede på ord de ikke kendte betydningen af eller vidste hvad var for et objekt.

Med tiden blev jeg bedre til at fortælle historierne levende og børnene levede sig så meget ind i bøgerne, at vi endte med at snakke meget om ligheder og andre ting som de kom i tanke om 🙂 “Det magiske hus i træet” er nemlig bøger der tager børnene tilbage til tabte tider, fra virkeligheden.

Grib nuet! Og understøt deres nysgerrighed og interesser
Da ældsten var 4 begyndte vi at købe faglitteratur til ham, da han altid havde “100 spørgsmål til professoren” 😅 Vi havde ikke alle svarende og valgte at understøtte hans nysgerrighed med reelle svar på hans undren. (I dag er han stadig mindst lige så nysgerrig for hvordan alt er kommet til vej)

Vores mellemste var 5 da vi begynde at købe bøger decideret til ham fordi han viste så meget interesse i historier om magi og ønskede han selv kunne læse også 💜 Det blev til bogserien “Elverdronningens Riddere” som var starten på hans iver for at komme i gang med at læse selv.

Dertil købte vi slap-af bøger til børnene, som “Find Holger” og “Flunkerne” som vi sammen hyggede med også.
Vi har aldrig købt en E-bog! og kommer heller ikke til det 😉 Hele aspektet i en fysisk bog er simpelthen for uundværlig for os, fra duften til følelsen af at mærke siderne og iveren for at bladre til næste side og høre hvad så der sker!

Læsehest

Bak op og vis interesse

Vores ældste læser og kigger i bøger for at finde svar på hans undren og nysgerrighed, stadig 🙂 Vores mellemste startede i skole og lærte utroligt hurtigt at læse. Hans iver og engagement for at kunne sidde med en bog selv i fred og ro var stor! Han nød det univers han blev trukket ind i for hver historie han hørte, vi har så også valgt bøgerne med omhu, for at ramme præcist deres interesser fra de var helt små.

Nu er han 9 år og han anbefaler nogle af bøgerne, som jeg har listet på sitet. Bøger han selv har været utroligt glad for at få læst og læse selv, nogle har han hørt mange gange 🙂 Han har været så optaget af at ty til bøgernes verden, at han i en periode var væk fra nogle af timerne. Her sneg han sig oftest op på biblioteket og lånte bøger han satte sig læste i rundt omkring. Bøger på minimum 200 sider, som han var dybt begravet i. 

Vi bakker stadig op herhjemme, ved at spørge ind til de bøger han læser, hans præferencer for tiden og om han har nogle ønsker til flere bøger. Deres eget “Børne-bibliotek” er blevet godt udvidet (der er mange bøger nu, flere end vi voksne har) både faglitteratur og skønlitteraturs bøger. Som vi både finder i genbrugsbutikker og i boghandlerne 🙂 

Hvis du vil inspireres til forslag på bøger til dine børn, så kig forbi linket herunder 👇