SENSITIVITET & SANSER

Små fif og gode råd til forstærke sanserne, som har hjulpet os igennem livet med 3 børn. Opdateres som der kommes i tanke om flere ting 🙂

Sensitive kan have behov for at koncentrere deres sanser ved hjælp at redskaber og lege. Deres sanser er hos nogle meget følsomme og helt ud til fingerspiserne. Derfor kan det for nogle være en helt terapeutisk oplevelse at blive stimuleret ved forskellige lege og udfordre dem ved at føle og røre ved forskellige teksturer.

Følesansen

Grib en stor balje, hæld rå ris i den og gem så lidt legetøj i den. Lad så barnet gå på skattejagt med hænderne i risen og grav legetøjet frit. Legen give tryk stimuli til hænderne lige som, hvis man trykkede dem under fødderne. dette er med til at hjælpe dem med at bruge deres følesans og koncentrere sig om en opgave samtidig med at de lærer at være fordybet i opgaven. Det samme kan man lave med mange baljer, med forskelligt indhold i og lave dem træde ned i dem en efter en. Fodbad vil også være noget de kan nyde godt af og så en gang massage bagefter for rigtig at blive trykket igennem. Lad dem gå på bare tær på fliserne og i sandkasserne.

Smags sansen

Når man er sensitiv kan teksturer i munden være en udfordring for dit barn. Det kan derfor være lidt af en opgave at få dem til at få et varieret måltid eller flere. Hvis man starter tidligt med at stimulere deres smagssans ved at tilbyde dem en varieret introducere flere forskellige teksture. Kan man milde processerne tidligt i deres udvikling. At have et barn der har svært med at spise varieret pga udfordringer med de gastronomiske teksturer er absolut ikke en sjov affaire. Hvis først man er nået dertil er kan man hjælpe med at rette op på det ved at stimulere deres andre sanser som fx. følesansen og lave lege på det område.

Høresansen

Høre sansen kan være ekstra på overarbejde når man er sensitiv. Hvilket kan gøre at børn kan have det dårligt med at befæresig i trafikken pga larmen som virker meget høj og skræmmende. Lær dit barn at possitionerere og lytte til trafikken. Stil dig ved et kryds, bed barnet lukke øjnene og spørg så dit barn hvad de kan høre og om de kan pege i den retning af hvor lyden kommer fra. gør det til en leg og  så barnet føler sig trygt. Barnet lærer at koncentrere sin høresans og kategorisere lydende fra hinanden og hvor de kommerfra så det hele ikke bare en en stor pærevælling af en larm. øv barnet i det et par gange og du vil opleve at barnet føler sig tryggere ved at befærde sig i trafikken med tiden. De giver dem en for ro at de ved hvad og hvor lydende kommer fra og hvad de skal holde øje med.

Lugtesansen

Lugte sansen ligger tæt op af smagssansen for sensitive børn. Man kan stimulere dem ved at tage dem med på plante skoler og lugte til forskellige planter. Spørg dem om maden lugter godt for dem og lad dem lugte til en ost i butikken. Kig forbi en fiskehandler og en osteforretning lad dem smage på spegepølser i en butik og være medbestemmende til hvilke spegepølser eller oste i køber med hjem.

Synssansen

Lad synsansen stemme overens med lugte og smagssansen. Lav lækkert mad. Når jeg siger lækkert mad så mener jeg mad med farver og forskellige teksturer sørg for at have grøntsager med farver og teksturer, være ikke bange for at bruge krydderurter for at tilsætte smag. Hav gerne dit barn med i køkkenet og lave maden så har de også et tilhørsforhold til det som bliver serveret. Jeg har gjort det for vane at have et fad med salat opdelt på bordet. Der har jeg forskellige teksturer på og oste alt efter hvad der er i køleskabet.